Děti s handicapem mají, stejně jako ostatní děti, touhu hrát si a učit se. Touhu zažívat radost a pocit úspěchu. Terapeutická skupina je bezpečným místem, kde si všímáme potenciálu dětí, ne jejich limitů. Děti tu mohou být sami sebou a rozvíjet se. 


Skupinová tanečně pohybová terapie je vzdělávací a terapeutickou aktivitou pro děti s neuro-vývojovými poruchami (mentální postižení, poruchy autistického spektra, poruchy pozornosti s hyperaktivitou, specifické poruchy učení, vývojová dysfázie) ve věku 7 -14 let. Skupina je vhodná pro děti, které jsou schopné být v kolektivu dalších dětí.  

Tanečně pohybová terapie dětem otevírá prostor pro uvolnění, radost z pohybu, spontánní pohybový projev a navazování sociálních vztahů. Děti se učí vnímat a ovládat svoje tělo, učí se regulovat svoje emoce a chování a objevují nové možnosti pohybu a sebevyjádření. To vše hravou formou, v atmosféře přijetí, bezpečí a důvěry.

V terapeutické skupině je maximálně 8 dětí. Věnují se jim 2 lektorky – tanečně pohybová terapeutka a speciální pedagožka a 1 asistentka. Lektorky respektují individuální možnosti dětí a podporují je v rozvoji pohybových a psychosociálních dovedností. 

Náplň lekcí má flexibilní strukturu a vždy se odvíjí od možností a potřeb konkrétní skupiny dětí. Lekce obsahují jak cílený vedený pohyb (pohybové hry, cvičení, básničky a písničky s pohybem), tak volný improvizovaný pohyb, při kterém se děti mohou svobodně projevit. Cíleně používáme psychomotorické pomůcky (šátky, míčky, padák, kroužky apod.), které pomáhají dětem se soustředit, rozvíjet smyslové vnímání a navazovat kontakt s ostatními.


Do skupiny přijímáme nové děti. Zájemce prosíme o vyplnění dotazníku níže.


Chcete se podívat, jak lekce probíhají? Přijďte na UKÁZKOVÉ LEKCE 19. a 26. 9. 2024. Ukázkové lekce jsou zdarma a je nutné se na ně předem přihlásit (kontakt níže).

Událost na facebooku ZDE


Věková skupina: od 7 do 14 let

Termín: čtvrtek 15:35 – 16:30 hod od 19.9. do 12.12. 2024/12 lekcí

Kde: Studio Tlukot, Novobranská 4, Brno

Ukázkové lekce: úterý 19.9. a 26.9. 2024

Cena: 3500,-/12 lekcí

Kontaktní osoba: Jitka Mozorová, email: jitka.mozorova@protyboty.cz, tel.: 739 472 387 

Platba: číslo účtu spolku Proty boty: 2000896264/2010 (do poznámky prosím uveďte jméno dítěte)


Během lekcí se děti učí tyto dovednosti: 

  • uvědomovat si svoje tělo, objevovat jeho možnosti a dále je rozvíjet
  • regulovat svalové napětí v těle, střídat uvolnění a aktivitu 
  • rozvíjet pohybovou koordinaci a rovnováhu (používat centrum těla a jednotlivé části těla, přenášet váhu), rozvíjet koordinaci ruka – oko
  • rozvíjet obratnost a sílu
  • cítit rytmus, propojovat pohyb s hudbou a rytmem, rozvíjet řeč
  • zdokonalovat jemnou motoriku a grafomotoriku
  • rozvíjet zrakové a sluchové vnímání
  • trénovat soustředění, paměť, prostorovou a pravo – levou orientaci a předmatematické dovednosti
  • zažívat a osvojovat si nové sociální role: spolupracovat, následovat a vést ve dvojici
  • vyjadřovat emoce a představy pohybem, rozvíjet představivost a tvořivost

Co s sebou: lahev s pitím a pohodlné oblečení. V sále je teplo, na podlaze je linoleum. Doporučujeme dlouhé nohavice pro případný pohyb na zemi. Na nohy doporučujeme protiskluzové ponožky nebo taneční obuv s měkkou podrážkou (obyčejné ponožky kloužou), případně mohou být děti bosky.  

Ukázkové VIDEO ZDE


Chci své dítě přihlásit do skupiny

Lektorky


Jitka Mozorová

Jitka Mozorová

Jitka v sobě snoubí unikátní kombinaci odbornosti tanečně pohybové terapeutky (absolventka 4letého výcviku), sociální pracovnice (5 let praxe) a průvodkyně v lesní mateřské školce (5 let praxe). Zajímá se také o alternativní způsoby výchovy a vzdělávání dětí. Je velmi vnímavou a citlivou lektorkou.

Eva Rýcová

Speciální pedagožka